Ga naar de inhoud
Ekopak header
  • Ekopak
  • Water-as-a-Service: constante verbetering in duurzaam gebruik van water

Water-as-a-Service:
constante verbetering in duurzaam gebruik van water

Ons WaaS bedrijfsmodel heeft een positieve impact op alle pijlers van het ­duurzaamheidsbeleid van Ekopak: het is de meest doeltreffende manier waarop ­Ekopak kan helpen om kubieke meters drinkwater te besparen, ervoor kan zorgen dat de ­veiligheid van de watervoorziening van de klant wordt gewaarborgd en kan investeren in het team dat de ­innovatietrend bij Ekopak aanstuurt.  We zetten een gedecentraliseerd ­watervoorzieningsnetwerk op voor onze klant maar blijven het eigendomsrecht en het beheer ervan behouden. Onze klant kan afkoppelen van het centrale netwerk zonder zich zorgen te hoeven maken over het in stand houden van de bevoorradingsbronnen.   

Het bedrijfsmodel biedt voordelen voor de klanten van Ekopak op verschillende vlakken:

  1. De klanten betalen enkel voor het water dat zij ­verbruiken, zonder dat zij voorafgaande investeringen moeten doen voor de bevoorrading ervan. 
  2. De klanten hoeven niet te investeren in de ­expertise en kennis die vereist is voor het beheer van de ­watervoorziening. 
  3. Doordat Ekopak het eigendomsrecht behoudt over het gedecentraliseerde ­watervoorzieningsnetwerk, heeft Ekopak meer mogelijkheden om ­permanent ­aanpassingen door te voeren, om het ­watervoorzieningsnetwerk te optimaliseren en om het beter af te stemmen op de noden van de klant, ­waardoor het duurzame waterverbruik van haar ­klanten continu wordt verbeterd.

We kunnen alles doen wat nodig is om de ­voorzieningsbron zo efficiënt mogelijk operationeel te houden met zo ­weinig mogelijk chemicaliën. We ­kunnen ook exact ­inschatten of we gebruik maken van ­membraanfiltering of een andere technologie, en met WaaS kunnen we steeds nieuwe technieken of ­technologieën toepassen naargelang deze worden ontwikkeld

Joost Van der Spurt – CTO

Water-as-a-Service bij Takeda Lessines

Door af te koppelen van het ­klassieke ­waternet slaagt Takeda Lessines erin haar ­watervoetafdruk te verkleinen en de ­beschikbaarheid van water te vergroten ­zonder de continuïteit van haar productieproces in gevaar te brengen. Op deze ­productielocatie wordt 600.000 m3 water – 90% van het drinkwaterverbruik  – ­gerecycleerd en hergebruikt voor het productieproces, waarbij aan alle strikte kwaliteitseisen wordt voldaan. 

Met WaaS neemt Ekopak alles voor haar ­rekening: er is steeds een ­constante ­watervoorziening, en de klant moet geen ­eigen personeel inschakelen om de systemen te ­realiseren en te monitoren. De ­R&D-ingenieurs en de hoog gekwalificeerde technici van ­Ekopak staan 24/7 in voor de ­ontwikkeling, de opbouw en het toezicht. Natuurlijk heeft ­Ekopak er geen enkel probleem mee om ­samen te werken met het personeel van de klant dat instaat voor de waterbehandeling. Onze ­geïntegreerde aanpak staat garant voor een duurzame en rendabele oplossing op maat van de klant tegen een betaalbaar leasetarief.