Gegarandeerd de juiste waterkwaliteit van de gedecentraliseerde watervoorziening
Ekopak neemt de verantwoordelijkheid voor het maximaal inzetten van haar gedecentraliseerde watervoorraden door gebruik te maken van de best mogelijke technieken op het vlak van waterzuivering om de kwaliteit van het water op het juiste niveau te brengen voor de processen en producten van elke klant. Onze ingenieurs bezoeken de klanten regelmatig om analyses uit te voeren en hen te begeleiden naar een optimale waterkwaliteit. De sleuteltechnologieën van Ekopak zijn omgekeerde osmose, ultrafiltratie en nanofiltratie, maar we bieden ook corrosiebestrijding, desinfectie, of legionellapreventie aan.
Impact
- Procesveiligheid bij de productie is cruciaal voor de veiligheid van de productiemedewerkers.
- Productveiligheid heeft een belangrijke impact op de algemene bevolking.
Jaarlijks 1 miljoen m3 gezuiverd proceswater voor Vynova
Vynova is een internationale chemische groep die PVC en chlooralkali-producten maakt. Voor haar activiteiten is een constante kwaliteit en betrouwbaarheid van het proceswater nodig. Vynova maakt geen gebruik van een gedecentraliseerde watervoorziening, maar zoals bij alle projecten voor klanten streeft Ekopak naar een maximaal gebruik van water door kwaliteit en continuïteit te garanderen. Vanaf het derde kwartaal van 2022 zal een demineralisatie-installatie die gebruik maakt van membraantechnologie de site in Tessenderlo voor Vynova voorzien van meer dan een miljoen kubieke meter zuiver en duurzaam proceswater per jaar (aan 3x80m3/uur). Het project bevestigt en onderstreept het belang van duurzaam proceswater voor de hele chemische sector.
Save Water, Give Water.


Gegarandeerde continuïteit van water uit de gedecentraliseerde watervoorziening
Voor hun veiligheid moeten bedrijven zeker kunnen zijn van de continuïteit van water: denk maar eens aan de risico’s die zouden ontstaan wanneer geen proceswater of koelwater meer wordt geleverd. Het zijn die risico’s die bedrijven ervan weerhouden om volledig onafhankelijk te worden. Dus garandeert Ekopak de continuïteit van haar gedecentraliseerde watervoorziening door intern voldoende afvalwaterstromen samen te brengen en door onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de gedecentraliseerde watervoorzieningen van verschillende bedrijven met elkaar te linken. Door bedrijven te verbinden in een alternatief waternetwerk kunnen piekuren in een bepaald bedrijf gecompenseerd worden door daluren in een ander bedrijf.
Impact
Aangezien grondwaterextractie voor drinkwater een impact heeft op het niveau van het grondwater en heel wat ecologische schade kan veroorzaken, is het logisch dat hoe minder bedrijven het drinkwaternetwerk gebruiken voor hun activiteiten, hoe kleiner de negatieve impact zal zijn die de industrie heeft op het niveau van het grondwater.
Jaarlijks 20 miljard liter gerecycleerd water
In het begin van 2022 maakte Ekopak bekend dat het een joint venture was aangegaan met PMV en water-link om tegen 2025 het behandelde afvalwater van Antwerpse huishoudens om te zetten in koelwater voor bedrijven in de Antwerpse Haven. Het samenwerkingsverband werd Waterkracht gedoopt en is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar duurzaam ondernemen in de Antwerpse Haven. Binnen deze publiek-private samenwerking heeft Ekopak een aandeel van 51% in de joint venture.
Waterkracht onderhandelt met de Haven van Antwerpen over het bouwen van een waterzuiveringsinstallatie voor dit project op een terrein in het NextGen district – de voormalige Opel-site in de Haven van Antwerpen. Ekopak zal de fabriek bouwen en exploiteren. Het afvalwater zal worden behandeld door middel van membraantechnologie, zodat het kan worden gebruikt voor industriële toepassingen. Het project zal zorgen voor de recuperatie en filtering van het afvalwater van heel de stad Antwerpen en zal elk jaar 20 miljard liter water recycleren – wat het equivalent is van het waterverbruik van 400.000 gezinnen. Als alles volgens plan verloopt, zal deze fabriek volledig operationeel zijn in 2025.